De warmtepomp wordt over het algemeen gezien als de oplossing voor de energietransitie en dat is het ook. Maar in het direct vervangen van een gasketel door een warmtepomp zit geen voordeel, anders dan een stevige investering en een dikkere elektriciteitsrekening en een lagere gasrekening. Doordat gas in Nederland steeds duurder gemaakt wordt en elektriciteit goedkoper gaat deze balans langzaam verschuiven.
Welke warmtepomp ?
Er zijn verschillende mogelijkheden om te kiezen, en deze zijn afhankelijk van je situatie en waar je de warmtepomp voor gebruikt. Indien je geïnteresseerd bent in de verschillende keuzes en mogelijkheden zijn hiervoor een aantal websites beschikbaar zoals : https://warmtepompplein.nl/ , https://www.warmtepomp-info.nl/ , https://warmtepomp-weetjes.nl/ . Toch blijft het voor veel mensen een te technisch verhaal, en heb je een gedegen onafhankelijk advies nodig welke pomp het beste bij je zou passen en welk formaat er nodig is. Uiteindelijk is het een behoorlijke investering en vaak duurder dan een vergelijkbare HR ketel. Een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn de volgende :
Een warmtepomp heeft een beter rendement naarmate de verwarmingstemperatuur lager is. Daarom is het toepassen van een warmtepomp bij radiatorverwarming niet zo efficient.
Een warmtepomp haalt 100% van zijn energie uit de buitenlucht of uit de bodem of een andere “warmtebron”, om deze warmte om te zetten van een lage naar een hogere temperatuur verbruikt de compressor ongeveer 20% van deze energie in de vorm van elektriciteit.
Een lucht/water warmtepomp voor huisverwarming heeft als nadeel dat bij de hoogste warmtevraag in het jaar deze de energie uit de koudste buitenlucht moet halen. Als het vriest draait de warmtepomp dan op topsnelheid en zakt het rendement soms terug. Je eisen hierin en de mate van isolatie van je huis bepalen op zo’n moment de hoogte van de investering. Soms is het dus slimmer een goed totaalplaatje te maken, Isolatie of een alternatieve warmtebron zoals een houtkachel kunnen je aangenaam door een diepe vorstperiode halen met een lagere investering in je warmtepomp als bonus.
Bij een water/water warmtepomp moet je rekening houden met een serieuze extra investering in de warmtebron. Voor mijn warmtepomp moesten drie gaten van 100 meter diep worden geboord om aan de warmtevraag te kunnen voldoen. Uiteindelijk waren de kosten van het boren hoger dan die van de warmtepomp. Aansluiting op een lage temperatuur warmtenet is hier een goede en goedkopere oplossing.
Een water/water warmtepomp heeft als voordeel dat deze zonder veel energiekosten de topkoeling in de zomer verzorgt. Zo wordt de vloerverwarming naar 18 graden gekoeld met het water van de bron. Dit heeft als voordeel dat de bron ook weer wordt opgeladen met warmte-energie voor de winter.
Bij de aanschaf van een warmtepomp moet je dus goed nadenken over een totaal plan en niet aan een een-op-een-vervanging van de oude gasketel.