Een warmtepomp heeft ongeveer 80% van zijn verbuik in de maanden November – Maart. In mijn geval met een W/W warmtepomp was dit 81% in 2017.
Helaas is het voor de opbrengst van zonnepanelen ( en dus ook de zonneboilers) precies andersom. In de maanden November tot en met Februari leveren de zonnepanelen slechts 9,7% van de jaarhoeveelheid aan energie.
Indien heel Nederland massaal over zou schakelen naar zonnepanelen in combinatie met warmtepompen ontstaat er een enorm nieuw energieprobleem. In de zomer hebben we een enorm overschot aan elektriciteit en in de winter moeten alle centrales vol aan de bak om de stroomvraag bij te houden. Gelukkig waait het het meest in de winter, dus is het verstandig om in ieder geval landelijk in te zetten op windenergie om deze trend te compenseren.
Opslag in batterijen wordt soms gezien als een oplossing, voor woningen en wijken is dit alleen een oplossing voor het verschil tussen dag en nacht, waar ditzelfde fenomeen in kleinere vorm ook optreed. Een winter kun je niet overbruggen met een batterij die nog betaalbaar is.
De enige oplossing die ik op dit moment zie voor dit probleem is in de vorm van een energiebuffer. Landelijk kun je het teveel aan elektrische energie in de zomer omzetten in waterstof, deze waterstof opslaan in gasvelden en in gasbuffers om die in de winter weer te gebruiken en om te zetten naar elektriciteit via mega-brandstofcellen.
Op kleinere schaal van woningen of wijken is de energiebuffer op basis van water de meest kansrijke oplossing. Warm water bevat veel energie, veel meer dan bijvoorbeeld warme stenen of warme grond. Een energiebuffer in de vorm van een zeer grote hoeveelheid water geïsoleerd onder de grond wordt op dit moment op enkele plaatsen toegepast in Nederland. Je moet hier denken aan de hoeveelheid van bijvoorbeeld 2 zeecontainers water per gemiddeld huis. Dit water wordt in de zomer opgewarmd met zonnecollectoren of zonneboilers die de zonnewarmte die niet nodig voor warm water in de opwarming van de ondergrondse buffer stoppen. In de winter en nacht kan dan de energie worden teruggehaald uit de opgewarmde waterbuffers. Dit systeem heeft enkele voordelen, de waterbuffer levert relatief warm water ten opzichte van een ondergrondse bron en kan dus prima als warmtebron voor een hoge temperatuurwarmtepomp gebruikt worden, zo kun je met je bestaande radiatoren blijven werken en je vooroorlogse huis in tact laten. Zonnecollectoren zijn veel effectiever dan zonnepanelen dus gebruik je zo meer van de zonne-energie. Mijn advies zou altijd zijn om de warmtebuffer op een temperatuur van boven de 20 graden te houden met een extra lucht/water warmtepomp. Deze kan middels een eenvoudige thermostaatregeling ervoor zorgen dat je er altijd lekker warm bij zit.