Natuurlijk het saaiste om mee te beginnen, maar een goed duurzaam ontwerp begint altijd met het kijken naar isolatie. Probeer je huis voor te stellen als een emmer met gaten. De verwarming is een kraan die constant water in de emmer laat lopen. De emmer heeft grote en kleine gaten en loopt ook continu leeg. Om deze emmer vol te houden moet je eerst de gaten dichten. En de grootste het eerst. Als je een groot gat overlaat loopt je emmer nog steeds snel leeg en staat de kraan ver open. Voordat je gaat beginnen aan nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp is het verstandig eerst goed rond te kijken welke gaten je kan dichten en welk gat het grootst is. Een warmtepomp kun je ook zien als een kraan met een beperkte capaciteit, er stroomt minder water uit dan bij een gasketel. Om je emmer vol te houden moet je eerst de gaten zo ver mogelijk dichten voordat je een warmtepomp plaatst. Hoe meer gaten je hebt gedicht, des te goedkoper wordt ook de investering in een warmtepomp dus daar snijd het mes aan twee kanten.
Dus kijk eerst naar je woning, probeer te bepalen waar je het meeste verlies hebt. Vaak zijn het de ramen en deuren, soms het dak de muren of de vloer. In oude huizen is dit vaak anders dan in redelijk moderne huizen. Oude huizen kun je ook niet te dicht maken, zonder aan geforceerde ventilatie te denken.
Indien rekening is gehouden met de ventilatie, en de isolatie is opgevoerd tot wat nog bij het huis past, dan is het zinvol om de volgende stappen te maken.