Villa in Sittard Geleen
Ook hier weer een interessante case, in de woning was al veel gedaan om energie te besparen, in de diverse opknapbeurten was geïnvesteerd in isolatie en zonnepanelen op het dak. Deze zonnepanelen hadden overcapaciteit en produceerden meer op jaarbasis dan het verbruik van de woning. Altijd een goed startpunt om te beginnen met gasverbruik in te ruilen voor elektrische verwarming.
Bij de warm water voorziening was geïnvesteerd door eerdere bewoners in een comfortabele maar erg energieverslindende ringleiding. Derhalve is het dan erg verstandig deze pomp uit te zetten ( was al gebeurd ) echter dan heb je erg lange leidingen die eerst helemaal met warm water gevuld moeten worden voordat het water in de keuken of bijkeuken komt. Het advies ( in combinatie met de overproductie op de zonnepanelen ) was dan ook om 2 electrische boilers te plaatsen waar in de keuken een Quooker additionele voordelen biedt en door de vacuumisolatie weinig warmteverlies geeft.
Hierna is de volgende stap de oude gasboiler te vervangen door een electrische warmtepompboiler met een 300 liter inhoud. Deze opties samen verbruiken voldoende om de overproductie van de zonnepanelen op te vangen en om te ruilen voor 700 – 900 M3 minder gasverbruik.
Aangezien het huis was voorzien van een heteluchtverwarming via 2 seperate systemen, was hier het advies in de heteluchtverwarming 2 speciale airco units te plaatsen speciaal uitgezocht op hun verwarmingscapaciteit. Zo kan in de zomer worden gekoeld ( hetgeen al was geplaatst met een oude kapotte airco unit ) maar ook in de winter bijverwarmd. Mocht de airco het niet bijhouden of de buitentemperatuur te laag zijn, springt het bestaande gasgebaseerde systeem aan als backup. Een hybride hete luchtverarming dus. Om het extra electriciteitsgebruik te compenseren was geadviseerd om op een aantal extra plaatsen zonnepanelen bij te plaatsen, hiermee kan het huis zo goed als energieneutraal worden waarmee minimaal 1500 EUR extra per jaar kan worden bespaard op de energierekening.