Vrijstaand huis in Sittard Geleen
Deze woning in Sittard was door zijn grondige restauratie een goed om te zetten huis. Het huis was in meerdere fasen verbouwd en telkens van goede isolatie voorzien, tevens waren de leefruimtes van vloerverwarming voorzien. Gezien de ligging en zoninstraling was extra aandacht voor de koeling in de zomer een belangrijke factor om mee te nemen, natuurlijk is daar het devies de zon zo veel mogelijk buiten te houden, warmte die eenmaal binnen is raak je door isolatie niet meer eenvoudig kwijt.
Feitelijk kan deze woning in 3 overzichtelijke fasen aangepakt worden. Gestart kan worden met het bedekken van het op het zuiden gelegen dak met de laatste versie zonnepanelen. Inmiddels leveren moderne panelen steeds meer op en door te kiezen voor een zo compleet mogelijke dakbedekking in all black ( let ook op de all black montage ) is het uiterlijk van de woning nauwelijks aangetast. Aangezien een volledige bedekking een grotere elektrische energieopbrengst levert dan op het moment verbruikt, is het goed om vrij snel gasverbruik om te zetten naar electrisch verbruik. De minst ingrijpende stap hierin is het toepassen van een warmtepompboiler. Hierop zit meestal subsidie hetgeen de prijs zeer acceptabel maakt. In eerste instantie kan deze worden voorgeschakeld aan de combiketel ( dus een soort voorverwarming van het water ) omdat de verwarming en warmwatervoorziening bij een combiketel met intern vat moeilijk te scheiden zijn.
Hierna de kroon op het werk, en dat is het omschakelen naar een water/water warmtepomp. In deze situatie was dit advies goed in te passen. er was vrij veel ruimte in de voortuin voor de grondboringen en de tuin was daar nog niet helemaal klaar. Helaas zijn de grondboringen een behoorlijke ingreep in bestaande bouw, hierna heeft een W/W warmtepomp vele voordelen ten opzichte van een lucht/water warmtepomp.
Het voordeel van de passieve koeling van een W/W warmtepomp wordt vaak onderschat was in deze situatie een duidelijk voordeel, zeker na de steeds warmer wordende zomers. Door het scheiden van de verwarming en warm water hoeft de warmtepomp ook niet om te schakelen van koelen naar verwarmen, hetgeen de eerder geplaatste warmtepompboiler een extra voordeel geeft.
Zo kun je in 3 overzichtelijke stappen een gebalanceerd concept creëren waar je het maximum aan energie uit duurzame bronnen haalt ( zon en aardwarmte/koelte ).
In totaal kan na de investeringen met de huidige prijzen rond de 2000 EUR/jaar bespaard worden op de energierekening !