ADVIES OP HET GEBIED VAN
Duurzaamheid zonder compromis
Gebruik van Slimme energiedragers
Toepassing duurzame energie
Samenwerken aan een integrale oplossing
De belangrijkste opgave voor de energietransitie is voor de grote industrie, deze partijen zoeken naar oplossingen en met name naar een concept dat kan werken voor 2030 met de opgave van 2050 in het achterhoofd meenemend. 2030 is voor de grotere industrieën erg dichtbij. De gemiddelde doorlooptijd van een groot project is 5 – 10 jaar, en zeker gezien het feit dat eenvoudige oplossingen niet altijd voorhanden zijn. Er zijn altijd oplossingen te vinden daarvoor zijn de technieken voorhanden, voor de industrie is het belangrijk om niet nu te investeren in opties die vanaf 2030 niet meer werken. Echter de oplossingen die in 2050 een plek moeten hebben zijn op dit moment niet rendabel en factoren duurder dan de huidige manier van werken. Een puzzel waar het beste uit de kast gehaald moet worden om een haalbare oplossing te vinden, die past binnen het overheidsbeleid, de internationale concurrentiepositie en de financiële situatie en strategie van het bedrijf.
De belangrijkste slag moet echter nog komen en dat is die van implementatie. Visie is een, maar om een haalbare oplossing in het huidige concurrentieslagveld te ontwikkelen heb je inzicht en hulp nodig. Hier is het van het grootste belang de overheden in een vroeg stadium te betrekken en te bepalen hoe de verschillende belangen over elkaar gelegd kunnen worden om een gezamenlijk gedragen oplossing te vinden. Hier gaat het niet meer om techniek maar is commercieel inzicht nodig.
GEWOON ZONDER GAS
Wie ben ik
Mijn naam is Marc van Doorn. Bij mij kunt u terecht voor een onafhankelijk technisch en commercieel doordacht advies zowel op zeer grote industriele schaal van de grootste gasgebruikers van Nederland waar ik actief ben geweest als op de schaal van een kleine particuliere woning. Uiteindelijk is er behoefte aan een architect voor energievraagstukken op iedere schaal.
In mijn carrière heb ik het voorrecht gehad te mogen werken aan een aantal projecten die tot toonaangevende verduurzaming hebben geleid. Een daarvan is nog steeds het grootste Broeikasgasreductieproject van Nederland, toenmalig DSM en Yara hebben in een project met de overheid in 2007-2008 het equivalent van 5 miljoen ton CO2 gereduceerd door een combinatie van investeringen en aanpassingen in een 6 tal grote fabrieken. Nederland liep hier voorop en later is deze manier van reduceren in heel Europa toegepast hetgeen een reductie voor Europa van meer dan 40 miljoen ton CO2 heeft opgeleverd. Ik ben trots dat ik dit project heb mogen trekken en tot een groot succes heb mogen maken.
Nu ik zelf ben begonnen wil ik graag verkennen welke projecten mogelijk zijn bij andere grote bedrijven, zoals gezegd de combinatie van technisch vernuft en commercieel inzicht met de nodige ervaring in complexe onderhandelingen zijn schaars. Via gewoonzondergas kan ik deze kwaliteiten inzetten voor een betere wereld en een betrouwbaar klimaat voor de generaties na ons.