ADVIES OP HET GEBIED VAN
Klimaatneutraal werken
Overstappen op schone energie
Leg verbindingen tussen partijen
Lange termijn oplossing
De verbindende schakel tussen energieleveranciers, overheid, netwerkbeheerder en investeerder nodig?
Alles wat op kleine schaal kan worden toegepast op enkele woningen kan ook worden toegepast op hele wijken, maar dan op een economischer manier vanwege het formaat van de (gedeelde) investering. Een warmtepomp met 2x zo veel vermogen, kost minder dan 50% meer, waardoor de investering voor ieder huis apart maar 75% zijn. Deze schaalregels gelden voor heel veel apparatuur. Ook het onderhoud kan worden gedeeld en hoeft maar 1 keer plaats te vinden voor verschillende huizen.
Vaak wordt als oplossing voor wijken gekozen voor een warmtenet ( een zogenaamd “groen” net ). Dit is vaak veel minder groen als mensen denken, en deze warmte komt in het grootste deel van de gevallen van een fossiele bron ( zoals gas, olie en raffinaderijproducten ). Natuurlijk is het beter om deze warmte te benutten, echter richting 2050 zullen ook al deze processen aangepast moeten worden om klimaatneutraal te kunnen werken en drogen deze fossiele bronnen op.
Daarom moet ook hier goed gekeken worden naar de langere termijn en de naar creatieve oplossingen. Naar mijn mening zit er toekomst in gecombineerde energieopslag en in lage temperatuur warmtenetten op basis van echt groene energie of zelfs aardwarmte. Het grote voordeel van lage temperatuur netwerken is dat er veel gratis restwarmte in gestopt kan worden ( bijvoorbeeld van datacentra, industrie, aardwarmte, zelfs warmte uit rivieren en kanalen, maar ook zonnewarmte via zonneboilers. Aangezien de temperatuur van het water rond de 20 graden Celcius is, kan hier gebruik gemaakt worden van (gerecyclede) kunststof isolerende pijpleidingen die zonder heel veel kosten geplaatst kunnen worden. In de huizen kan nu middels een hoge temperatuur warmtepomp efficiënt de temperatuur worden opgevoerd naar 60 – 70 graden Celcius zodat bestaande radiatoren gebruikt kunnen blijven worden. De woningeigenaar betaalt voor de aansluiting een vast bedrag per maand, maar niet voor de warmte-energie die hij eruit haalt. De woningeigenaar kan nu zijn gasketel een-op-een vervangen door een warmtepomp. Deze warmtepomp moet dan worden verbonden met het warmwaternet. De woningeigenaar heeft hier een behoorlijk voordeel van ongeveer de helft van zijn normale kosten voor verwarming, bij hetzelfde comfort en zonder zijn hele huis op zijn kop te zetten. Hoe goedkoper het warmtenet aangelegd kan worden met voldoende zekere gratis warmtebronnen is bepalend voor de aansluitkosten van de woning en dus de terugbetaaltijd van de investering. Hier zal dan ook hulp vanuit de overheid welkom en nodig zijn.
GEWOON ZONDER GAS
Wie ben ik
Mijn naam is Marc van Doorn. Bij mij kunt u terecht voor een onafhankelijk technisch en commercieel doordacht advies zowel op zeer grote industriele schaal van de grootste gasgebruikers van Nederland waar ik actief ben geweest als op de schaal van een kleine particuliere woning. Uiteindelijk is er behoefte aan een architect voor energievraagstukken op iedere schaal.
Indien u geïnteresseerd bent in het bovenstaande kunnen we samen een programma opstellen om dergelijke plannen te realiseren. Omdat ook hier ieder plan en situatie anders is kan ik vanuit mijn technische achtergrond de berekeningen maken wat nodig is voor een dergelijk plan. Haalbaarheid is afhankelijk van een aantal factoren, maar het is vooral belangrijk om de juiste partijen bij elkaar te brengen : warmteleveranciers, overheden, netwerkbeheerder, wijk of gemeente en eventueel een investeerder. Naarmate de energietransitie verder gaat zal hier meer en meer in geïnvesteerd worden.